Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се възстановява църква в обезлюдено село

Реставрираната църква в габровското село Здравковец
Снимка: Велина Махлебашиева

Жители на габровското село Здравковец са се захванали да възстановят местния храм, потънал в разруха. Съседите им в началото не вярвали, че един ден пак ще влязат под купола на черквата. Ентусиастите обаче ги опровергали и година след година усилията им не секват, за да може днес да ударят клепалото и да се съберат на празнично богослужение.

Църквата в село Здравковец се вижда отдалеч. Каменният градеж е масивен и мащабите потвърждават казаното от местните хора, че селото в минали години наброявало много повече жители от настоящите 40. По думите им, близо 1500 души са живели в Здравковец, чието старо име е Каябаш – от турски "голям камък“.

Селото е разположено под скален венец, наречен "Витата стена“, заради дъговидната си форма. Храмът е граден от добития в района камък. В двора на черквата е паметникът на последния свещеник в селото - Петко Стоянов, отишъл си от този свят през 1967 година, а с него и грижата за божия дом. И така до 2008 година.

Пламен Илиев е бивш габровски футболист и треньор. Живее в Здравковец от 30 години и през половината от тях е основен двигател за възстановяването на храма "Свети Архангел Михаил“.

От 2008 година досега са минали много трудови бригади и с подкрепата от местните хора и от приятели, от кметския наместник и спонсорството на няколко габровски фирми, храмът е основно ремонтиран, като за укрепването му били нужни 36 кубика бетон. Основите са заздравени, покривът е нов, пукнатините са запълнени. Отвътре храмът е измазан и пребоядисан. Иконостасът и иконите са реставрирани.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна