Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълни храмове за празничното богослужение в Габрово

Снимка: БГНЕС

Трите централни храма в Габрово се изпълниха с хора за празничното богослужение за Второ Възкресение.

Централният храм "Успение на Пресвета Богородица" се изпълни с миряни, хора от различни възрасти, дошли за празничното богослужение:

"Така съм научена от родители и така върви през поколенията и сега и правнука си ще доведа";

"Водим децата и ги учим да бъдат добри християни".

На Второ Възкресение, както се нарича тържественото богослужение по обед, за втори път след полунощ се четат текстовете от Светото Евангелие за Възкръсналият Христос.

Свещениците приветстват миряните с радостта.

Като се поздравяват с празника, хората си пожелават:

"Много повече слънце, не тъмнина";

"Да бъдем здрави най-вече и да има мир";

"Да няма войни";

"И спокойствие. Народът да си отпусне малко душичката".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Агресията е едно от първите неща, които отблъскват младите учители

" Няколко неща отблъскват младите от учителската професия, като на едно от първите места е агресията. Не на последно място е бумащината - излишните неучителски дейности, които се вменяват на учителите. Това не е учителското".  Това коментира пред БНР Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  По думите му е..

публикувано на 01.05.24 в 09:58

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34