Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Дойнов: При Радой Ралин етиката никога не робува на политиката

Снимка: БГНЕС

Департамент "Нова българистика" на НБУ организира в Столичната библиотека конференция по случай 100-годишнината от рождението на големия писател, поет и сатирик Радой Ралин.

"Има нещо, което трябва да разберем в неговото поведение, което е неразлъчно свързано с писането му и това е, че при него етиката не робува на политиката никога", каза в предаването "Преди всички" проф. Пламен Дойнов, ректорът на Нов български университет.

"При него няма как в името на политическата идея, на която служиш, да пренебрегнеш базисни човешки ценности. Простички неща – добротата, милосърдието, справедливостта. Това винаги му е давало сила на Радой Ралин."

"При него имаше един принцип – интелектуалецът е винаги на страната на жертвата. Знаем, че се водят войни и за образи на жертви – кой ще се изкара жертва в международното обществено мнение или в националното обществено мнение. Радой Ралин имаше способност неговата морална позиция да не бъде подвижна, да не се изменя според това кой ти изглежда жертва и кой не, а да търси корените на тази справедливост и да назовава нещата с истинските им имена или дори през образи, които са още по-въздействащи от прякото казване на истината", изтъкна Пламен Дойнов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна