Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Още на 18 април "Булгаргаз" е знаел, че няма договор, умишлено 2 седмици не прави нищо и не информира никого"

Румен Овчаров: "Булгаргаз" се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

Две седмици всички са стояли и са чакали ПП да излезе и да каже "Ние ще напляскаме руснаците", коментира бившият министър на енергетиката

Румен Овчаров
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България". Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него "Булгаргаз" се превръща в "елементарен посредник, от когото никой няма нужда".

"Още на 18 април "Булгаргаз" е знаел, че няма договор", подчерта Овчаров в предаването "Преди всички". По думите му именно на тази дата "Булгартрансгаз" е резервирал капацитет на входа на Гърция и е "взел предварителни мерки".

"Интересно защо "Булгаргаз" не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на "Продължаваме промяната" - няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет - излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора", коментира Румен Овчаров.

"Съвсем умишлено две седмици почти "Булгаргаз" не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП "Продължаваме промяната" да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците."

"Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-ри или 3-ти април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата", уточни ексминистърът.

Газът, който потребяваме в момента е руски, поясни Румен Овчаров.

Фирма "Мед" има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец, подчерта още той.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър.

Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала, смята Овчаров.

Той цитира Мартин Лутер Кинг, че "най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост", но изтъкна, че "в нашия случай глупостта е безсъвестна".

"Защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна