Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо век в софийското село Искрец стои недостроен храм-паметникът "Св. Иван Рилски"

Идеен проект за храма

От близо век в софийското село Искрец стои недостроен храм-паметникът "Св. Иван Рилски". Замислен като храм на всички българи, загинали на бойното поле за вярата и свободата на Отечеството. През десетилетията строителството е било подкрепяно от цар Фердинад I и Борис III, спирано в период на комунизъм и възобновено преди 30 години. Проектът все още не е завършен.

"Започнали и участвали в строителството на храма са известни и величави за времето си имена. Инициативата е била оправдана. По различни причини е имало периоди на застой. Проектът обаче е различен от първоначалния. При добро желание държавата може да отдели 1,5 млн. лева. Но Всевишния не дава на всеки човек да построи храм. Ако народът иска, то Бог ще благослови", разказа в предаването "Хоризонт за вас" енорийският свещеник Лъчезар Лазаров.

Архивна снимка на храма


Собственоръчно написано приветствие от Н. В. цар Борис III с подпис и дарена сума 10 000 лева


Във връзка с деня на Свети Георги свещеникът пожела да имаме вяра и упование в Бог, каквито Георги Победоносец е имал:

"Нека и закрилата на Свети Великомъченик Георги бъде винаги над нас. Нека си спомняме неговото поучително житие. Да отстояваме винаги правдата, истината, да не се страхуваме, защото страхът е най-големият враг на човека. Нека Бог ни дава мъдрост и сила, за да не решаваме въпросите си с войни. На човека е дадено да добрува, да обича ближния си".

(Снимките в статията са предоставени от енорийския свещеник Лъчезар Лазаров)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна