Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнионистите заплашват, че ще блокират работата на парламента на Северна Ирландия

Лидерът на Демократичната юнионистка партия Джефри Доналдсън (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северноирландската Демократична юнионистка партия иска спешна среща с британския премиер Борис Джонсън, за да го предупреди, че ще блокира работата на навоизбрания парламент в провинцията, наричан още Стормонт, до Коледа, ако Протоколът за Северна Ирландия от сделката за Брекзит не бъде предоговорен.

Вестник „Гардиън“ цитира Джонатан Бъкли от юнионистката партия, че отговорността за Стормонт (северноирландския парламент) ще бъде прехвърлена обратно на премиера с думите: „Ще му кажем, че има избор: Стормонт или Протокола“.

Този ултиматум идва след като вицепремиерът Доминк Рааб обеща да направи всичко необходимо да промени Протокола, който урежда търговията след Брекзит и който изисква вътрешна митническа граница в Северно море за стоките до провинцията от останалата част на Обединеното кралство, за да не възникне твърда граница с Република Ирландия.

Юнионистите обаче загубиха доверие в правителсвото в Лондон след някои сведения, че то може да се откаже от зпалахата да приеме закон, с който едностранно ще може да отмени части от Протокола.

Във вторник лидерът на Демократичната юнионистка партия сър Джефри Доналдсън ще изложи загрижеността си след речта на кралицата в Камарата на общините, с която се открива новата парламентарна година.

Очаква се в речта на кралицата, в която се излага предстоящата законодателна програма на правителство, да бъде включено обещание за защита на интересите на общността на юноинистите и споразумението от Разпети петък, но юнионистите не смятат, че това ще бъде достатъчно.

Националистите от „Шин Фейн“ спечелиха безпрецентна победа на парламентарните избори в четвъртък и техният лидер Мишел О’Нийл като бъдещ първи министър на Северна Ирландия заяви, че днес ще бъде в Стормонт, за да сформира с юнионистите правителство в рамките на подялбата на властта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени