Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието влиза в час

Образованието на банатските българи

Образованието има дълбоки корени при българите католици

Снимка: Светлана Караджова

Какво и как се преподава в българското училище в Стар Бешанов? 

В "Нашият ден" разказва банатският българин Георги Наков, почетен консул на България в Тимишоара, дългогодишен кмет на Стар Бешанов и бивш учител, човек с мисия и кауза да пази българското.

"Като говорим за образованието на банатските българи, това е един голям сюжет и не можем да не споменем за корените, които се намират при нашите предци – католиците в България още от началото на XVII век. Както е известно, първото българско училище е Чипровската гимназия – 1624 г., когато се създава и Гимназията в Трънчовица от епископ Филип Станиславов, който издава "Абагар" (първата книга на новобългарски език). Образованието има дълбоки корени при българите католици, каквито сме ние, банатските българи. Това продължава и в Банат. 

Гимназия "Светите Кирил и Методий" е най-старото действащо непрекъснато училище, в което се изучава български език – то е основано през 1745 г. в Хабсбургската империя. В момента в гимназията се обучават около 500 деца, като повечето от тях изучават български език. Това е единственото училище в Румъния, където се изучава български език от 1-ви до 12-и клас, плюс детската градина."

Чуйте повече от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени