Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "One Dance Week" в Пловдив – гостуват световни звезди на съвременния танц

11 спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка, сред които и 4 световни премиери, ни очакват от 13 май до 5 юни

7
Снимка: Facebook/onedanceweek

Малко съвременни културни прояви у нас устояват на турбулентните политически, икономически и социални промени и бележат дълголетие в своето съществуване. Сред тях се оказа най-големият международен фестивал за съвременен танц в България "One Dance Week", започнал пътя си от столицата София през 2008 година и продължил "живота си" сред красивите пловдивски тепета. 14-то издание на форума тази година започва на 13 май и ще продължи до 5 юни в Пловдив. Акцент е цялата програма, категорично заявява неговият основател и директор Асен Асенов. В нея са включени единайсет спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка, като пет от продукциите са копродуцирани от фестивала. "Това е нашият принос България да изглежда адекватно, смислено и с гордо вдигната глава по отношение на европейската културна сцена" – казва пред БНР Асен Асенов.

"Миналата година "One Dance Week" беше поканен за един от учредителите на Европейския танцов алианс Big Pulse Dance Alliance (BPDA). Това е мрежа от 12 европейски танцови фестивала/институции, обединени от общата си цел да развиват и укрепват съвременния танцов сектор, с финансовата подкрепа на програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Учредителите са едни от най-големите танцови фестивали от цяла Западна Европа, а "One Dance Week" е единственият от Балканите и един от трите изобщо в Централна и Източна Европа, заедно с Чехия и Литва, които са част от тази престижна организация."

Факт, който се превръща в стимул и предпоставка организаторите да надградят всичко, което са правили до момента. Това обяснява големия брой копродукции и цели 4 световни премиери в програмата, първата от които е на 14 май.

„Свързан“

"Това е спектакълът "Свързан" на Деян Георгиев. Млад български хореограф, който беше селектиран за финалната фаза на кастинга за новият спектакъл на Димитрис Папайоану, един от най-известните и международно признати гръцки хореографи. За първи път фестивалът продуцира стратегически български артисти и тази тенденция ще продължи. Вторият, който продуцираме, със световна премиера на 20 май, е спектакълът на Марион Дърова – безспорно едно от забележителните имена на българска сцена в момента.

„Свободно падане“
Имаме две световни премиери, които са голямо събитие, включително за европейската сцена. На 14 май ще покажем за първи път спектакъла "Вагабонт" – новият хореографски проект на Идио Чичава от Мозамбик.

„Вагабонт“
"Вагабонт" е копродукция на "One dance week" и Kinani Festival, Мапуто. За тази премиера очакваме много колеги от Европа, защото Чичава е един от изключителните артисти във Африка в момента. И последната премиера идва от Италия – това е продукцията "Скрит герой" на Дамиано Биджи" – разказва Асенов.

„Скрит герой“

През 2005 година италианският хореограф и танцьор Дамиано Биджи се присъединява към трупата на TANZTHEATER WUPPERTAL на легендарната Пина Бауш, където продължава да работи като гост-артист. Той участва и във филма "Пина" на Вим Вендерс от 2011 година.

Фокус на фестивала тази година е Португалия. По думите на Асен Асенов, това е една от най-интересните държави от гледна точка на развитие на съвременния танц. Три са португалските спектакли в програмата, като най-интересният е избран да закрие фестивала на 5 юни. Става въпрос за "Бизон" на португалския хореограф Марко да Силва Ферейра, известен с вплитането на хип-хоп, стрийт танци и актуални и модерни теми в проектите си. Асен Асенов отбелязва и европейската премиера от Бразилия на 22 и 23 май.

Balé da Cidade de São Paulo

"Тя е на една от най-големите танцови компании от Бразилия – танцовата компания на самия град Сао Пауло BALÉ DA CIDADE DE SÃO PAULO, която ще представи спектакъла си "Това е танц", вдъхновен от един нов стил Passinho, роден в гетата на Рио де Жанейро."

Passinho, което буквално означава "малка стъпка", днес е част от културната идентичност на Бразилия и присъстваше в програмата на официалното откриване на Олимпийските игри в Рио през 2016-а.

„Дракони“

На 3 юни пък ще бъде представен зрелищният спектакъл "Дракони" на звездата на Южна Корея – Еън-Ми А. През 2018 тя става първият и единствен до днес артист от азиатска държава, получил покана да бъде асоцииран артист на престижния Театър дьо ла Вил в Париж.

Тази година фестивалът на танца в Пловдив предоставя на всички украински граждани, намиращи се на територията на България свободен достъп до спектаклите от програмата му. "В такива времена, когато хората са разделени от семействата си, не е достатъчно само да им дадем дрехи и подслон. Ние искаме да им дадем и духовна храна, която да е свеж полъх в ежедневието им" – обяснява взетото решение Асен Асенов.

Текст: Весела Кръстева /използвано е интервю на Светлана Тарашоева, БНР-"Хр. Ботев"/

Снимки: Facebook/onedanceweek

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна