Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни имена от съвременния танц в Пловдив за "One dance week"

Четири световни премиери има тази година най-големият фестивал у нас за съвременен танц "One dance week", който започва на 13 май в Пловдив. 

На 14 май е премиерата на спектакъла "Свързан“ на Деян Георгиев – млад български хореограф. 

А на 20 май е спектакълът на Марион Дърова, едно от най-интересните имена на българска сцена в момента. За първи път фестивалът копродуцира стратегически български артисти и тази тенденция ще продължи.

Две световни премиери, които са събитие за европейската сцена, има по време на фестивала в Пловдив. 

На 14 май ще бъде показан спектакъла "Вагабонт“ – новият хореографски проект на Идио Чичава от Мозамбик. Вагабонт е копродукция на "One dance week" и Kinani Festival, Мапуто. 

От Италия пък идва продукцията на Дамяно Биджи "Скрит герой“, който танцува заедно с полски артист.

Фокусът на фестивала тази година е Португалия, откъдето има три спектакъла. 

А от Бразилия се очаква спектакълът "Това е танц“, инспириран от един нов стил, роден в гетата на Рио де Жанейро. 

Най-голямото име на Азия в областта на съвременния танц Еън-Ми А от Южна Корея също е поканена за фестивала.

Още подробности чуйте от звуковия файл.


Снимки – "One dance week"

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25