Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След призив в ефира на "Хоризонт":

Община Русе пое разходите за храна на юношеския отбор по кану-каяк на Украйна

2
Снимка: Ася Пенчева

Доброволците в Русе, които се грижеха за изхранването на юношеския отбор по кану-каяк на Украйна, вече изнемогват. Сигнал за този проблем беше изпратен до всички национални и европейски институции, които имат отношение към закрилата на бежанците от войната. Общинската управа на Русе взе решение да поеме разходите за храната на спортистите

На 24 март в Русе пристигна юношеският национален отбор по кану-каяк на Украйна. Това са 42 деца и петимата им треньори. Бяха настанени в гребната база на езерото Липник и в продължение на месец грижата за храната и елементарните им човешки нужди бе на плещите на доброволци - предприемачи и неправителствени организации. Техните сили обаче бяха на привършване и помолиха чрез открито писмо и в ефира на "Хоризонт" за част от онези европейски средства, които България получава в подкрепа на бежанците от войната в Украйна. Апелът бе чут и от 1 май общинската администрация пое храненето на децата и треньорите. Това се случи с намесата на кмета Пенчо Милков, обяснява треньорът на русенския гребен клуб Евгени Недев.

На призива за подкрепа се отзоваха и народни представители от региона. Помогнаха Рена Стефанова и Димитър Недялков от "Продължаваме промяната", Десислава Атанасова и Михаил Илиев от ГЕРБ, Светлин Стоянов от "Има такъв народ" и Крум Зарков от БСП.

Думите на благодарност са изказани от старши треньора юношеския отбор по кану-каяк на Украйна - Едем Мурадасилов:

"Тук имаме много добри условия за тренировки. Имаме храна и всичко необходимо за живеене. Децата правят това, което в момента в Украйна е невъзможно. Момчетата са много доволни и даже им харесват вашата леща и боб. Благодарни сме за условията, топлината и сърдечния ви прием!".

Репортаж на Ася Пенчева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна