Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен ансамбъл "Софийски солисти" представя Хайдн и пет български танца

KASS
Снимка: архив КАСС

Поредният концерт от юбилейния цикъл на камерен ансамбъл "Софийски солисти" ще прозвучи тази вечер от 19 часа в зала България. Контрастната програма включва виенската класика и пет български танца. Диригент е  Емил Табаков, а солист – цигуларят Минчо Минчев.

Камерният ансамбъл е създаден през ноември 1961 г. от 13 млади музиканти от оркестъра на Софийската опера. Любовта им към камерната музика прераства в малък струнен състав, с който концертират. Дебютът им пред публика е на 19 март 1962 г. в зала „България“. За постоянен диригент е назначен Васил Казанджиев, който води състава до 1978 г., следва Емил Табаков, а от 1988 г. Пламен Джуров поема камерния ансамбъл.

 Дух на критичност и приятелство е тайната на успеха

"Хората са най-важните. Репертоарът има значение. Ние сме с широк спектър на репертоара. Най-старите произведения са от преди пет века, а най-новите – са преди седмица-две написани. Но при всички случаи те трябва да бъдат поднесени по възможно най-добрия начин. Ние се стараем да не се отпускаме, да не падаме под най-високите постижения на европейските и световни състави“, споделя диригентът Пламен Джуров.

Целия разговор с Пламен Джуров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна