Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България-Норвегия пеят" е симбиоза между културите и певческото творчество

Снимка: Радио София

"България-Норвегия пеят" е музикален фестивал като част от голям проект.
В рамките на фестивала са организирани редица музикални събития. Повече подробности пред Радио София разказа Бистра Илиева, директор на фондация "Дарби".

Тя сподели, че по традиция в Норвегия всички момчета и техните бащи пеят в църквите и тази традиция дава възможността на цялата нация да пее.

“Дай Боже, това да ни се случи и на нас и то да тръгнем от църковното хорово пеене, да развиваме нашите таланти, защото са брилянтни нашите гласове, и имаме какво да правим. И именно затова този наш проект е насочен в тази посока и той е проект, който е по програма “Културно предприемачество и наследство” и сътрудничество с Министерството на културата по финансиране на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.”, каза Илиева.

Тя допълни, че след като нашата група е посетила Норвегия сега предстои да приемем хора от Осло с трима музиканти от Норвегия и още 100 деца от България – общо 120 деца ще бъдат в Приморско от 3 юли за няколко дена, като предстои серия от 8 концерта. По думите на Илиева, идеята е да се изнесат концерти по малки населени места, защото целта на проекта е да се откриват нови публики и да се даде шанс и на онези хора, които не могат да отидат в големия град.

“Всички ще пеят самостоятелно свои песни, но ще има и общи, както разучени от норвежките деца български песни, така и нашите деца ще разучат норвежки песни. И това ще бъде наистина, тази симбиоза между културите и певческото творчество, което да чуят нашите публики, които ще срещнем”, сподели Илиева.

За финал е предвиден общ концерт, като децата от Норвегия ще пеят в Осло, а децата от България – в София. И това ще стане с телемост, като по този начин всички в двете страни ще направят телемоста "България-Норвегия пеят", като той ще се осъществи към края на месец август 2022 г.

“Фондация “Дарби” участва и в един много важен концерт на организацията “Зонта интернешънъл”. Това е концерт, който ние ще посветим на две каузи – ще съберем средства за децата от Украйна, които наистина са тук в България и ще ги поканим в залата да чуят този концерт, а събраните средства ще дарим за да могат те да бъдат тук обучавани, да бъдат по-добре социализирани. И за децата на лекарите, които загинаха по време на пандемията е другата наша кауза“, каза Илиева.

Концертът ще се състои на 19 май в “Сити марк арт център”, и който може да подкрепи тази инициатива може да заповяда.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна