Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Превозвачи в цялата страна излизат на протест

| обновено на 18.05.22 в 10:13
Превозвачи в цялата страна ще протестират днес, като превоз на пътници в голяма част от маршрутите няма да има.

Исканията им са за намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на толсистемата. 

В София основната част от протестиращите тежкотоварни автомобили са при двореца "Врана". Те са паркирани в крайна дясна лента. Към 9 часа движението се извършва нормално. Не е планирано блокиране. В 10.30 ч. около 30 автобуса, в които ще бъдат качени шофьори, ще се отправят към "Александър Невски", където ще бъде направено мирно шествие.

В 8 часа бе затворено кръстовището на Петте кьошета, а малко по-късно на Лъвов мост и на Сточна гара от протестиращите от дружествата на столичния градски транспорт. Те настояват държавата да осигури средства за дофинансиране на сектора заради скъпия ток и природен газ.

Превозвачите са останали доволни от срещата вчера с представители на държавата и смекчения тон на диалога между тях.

По конкретните им искания обаче няма нищо решено, което правителството да е изготвило като мярка, каза Димитър Димитров от Камарата на автобусните превозвачи.

"Ще продължат срещите. Излизаме на протест, но сме поели ангажимент протестът да е мирен. Ще бъде спазен законът, ще се съобразим с всички хора, които ще ходят на матури, всички хора, които пътуват, така че да не се затварят пътища.

От тяхна страна беше поет ангажиментът репресията към транспортните фирми в България да спре, да спрат да се записват номера, да спрат да се притискат хора да не излизат на протести."

От бранша казаха още, че природен газ те не използват и в сферата на транспорта, работят законно и начисляват данък добавена стойност, регистрирани са по ДДС и съответно техните разходи се възстановяват.

Общият брой на превозните средства, които ще вземат участие в протеста на превозвачите в София ще е около 600.

Ефективна стачка организират работещите в автобусния и тежкотоварен транспорт в Благоевградска област. От 9 до 17 часа автобусите няма да обслужват градските линии, няма да извършват и превози по областната, междуобластните и републиканската пътна мрежа. Протестен автопоход ще има и някои участъци по основни пътни артерии.

На ГКПП "Кулата" също ще има протест на фирми и работещи в тежкотоварния транспорт. Не са изключени блокади на възлови места. Участниците в ефективната стачка  настояват за незабавни мерки за спасяване на отрасъла.

Плевен се присъединява към националния протест на превозвачите. Нито един автобус няма да се движи в областта от 9 до 17 часа.

Също от 9:00 до 17:00ч. спира междуселищният транспорт в Бургаска област. В града няма да има протестно автошествие на превозвачи, ще се блокира движението само на товарните автомобили по улица „Крайезерна“.

Протестът на превозвачите в Пловдив ще започне в 9:30 и ще продължи до 22 ч.  като се очаква в него да се включат над 200 тежкотоварни автомобила. Камионите ще бъдат разположени в крайната дясна лента на входните 5 булеварда.

От 10 до 12 часа днес се преустановяват всички автобусни превози на територията на община Дупница. До началния час на протеста транспортните фирми ще изпълняват курсовете си по разписание. Не е обявено дали ще има блокирани пътища и кръстовища.

Десетки превозвачи от Ямбол, Сливен и Бургас за втори път в рамките на десет дни излизат на протест срещу високите цени на горивата и несправедливата според тях тол система.

В Ловеч също се очакват протести. Шествието с тежкотоварни камиони, леки автомобили и бусове ще премине през централната част на града и ще продължи до пътен възел Абланица, където в 10.30 и в 11.30 часа протестиращите за 15 минути ще блокират главния път София – Варна.

Превозвачите в Кюстендил не протестират, тъй като нямат сдружение, което да ги организира, казаха работещи в бранша. 
От звуковия файл можете да чуете преките включвания на кореспондентите на БНР от Благоевград, Бургас, Ямбол и Ловеч.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени