Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Камелия Николова:

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

Снимка: @newbgdrama

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории.

"Много е важно, че този най-стар форум в България, който проследява новото драматургично писане у нас и който се опитва да представя в своя афиш най-интересните и най-успешните спектакли върху българска драматургия, продължава своето съществуване. И тази година е важно, че след сложните години на пандемията той се състоя отново в пълния си формат", коментира в "Артефир" театроведът професор Камелия Николова – член на журито, което определи лауреатите.

Важен акцент в програмата е и направлението "Авторски прочит", в което се състезават съвсем нови български пиеси, непоставяни досега на театрална сцена.

В звуковия файл можете да чуете каква е равносметката след края на фестивала "Нова българска драма" и кои са носителите на награда в тазгодишното му издание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна