Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов център следи за рискове от бедствия в северните столични райони

Снимка: Столична община

Вече функционира новият Център за превенция на бедствия, аварии и кризи, който е разположен на територията на столичния район "Надежда" и ще следи северните райони на София "Връбница" и "Нови Искър".

"Превенцията е водеща за недопускане на сериозни щети при природни бедствия и катастрофи", отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си заедно със заместник-кмета Дончо Барбалов.

Центърът ще работи в сътрудничество със специалисти и учени от НИМХ, БАН, РИОСВ, Изпълнителна агенция "Борба с градушките", "Напоителни системи", БЧК, Столичната пожарна и районните администрации.

Това ще е място за събиране и анализиране на информация в реално време и ситуационен център при кризи, обясни директорът на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. Експертите ще координират всички дейности, които се изпълняват при преодоляването на последици от различни бедствия в северните територии на София.

В новия център ще се работи по интегрирано управление на риска по международния проект „Хармония“ на Програма „Хоризонт 2020“.

В него се надгражда и подобрява съществуващата система за наблюдение на нивата на реките. Ще се правят модели за прогноза при възникване на различни бедствия, ще се изгражда интелигентна платформа за управление на големи бази данни за оценка на риска, модели за оценка на възможните щети от бедствия и потенциалните пътища за евакуация и действие на аварийните екипи.

Започна и монтирането на видеонаблюдение на местата, където се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Те ще се наблюдават от този център, а при установяване на нарушения ще се подават сигнали към Столичния инспекторат и нарушителите ще бъдат санкционирани.

София е пилотен град в международния проект с европейско финансиране – „HARMONIA” на Програма „Хоризонт 2020“ заедно с градовете Милано, Пирея и Брюксел.

Днес е и първата онлайн среща на всички участници в проекта "Хармония", в който Столичната община и дирекция "Аварийна помощ и превенция" са включени заедно с още 21 организации от различни европейски държави.

В новия Ситуационен център ще постъпва информация, с която по тази програма ще се разработва система за подкрепа и справяне с изменението на климата и критични събития.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна