Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: Македонизмът е дълбоко антиевропейски проект, няма място в ЕС

"Не Македония иска да влезе ЕС, а България иска Македония да бъде в ЕС"

Снимка: БГНЕС

"България трябва да успее да защити националния си интерес относно Северна Македония. Това е по-важната точка в преговорите между нашите полици и партньорите от Европа и от САЩ. В момента сме във възможно най-ниската точка на взаимоотношенията ни с Македония. Това го отдавам на непознаване на темата и на демонстриране на наивност и самоувереност от страна на властите в София".

Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на информационния сайт БГНЕС.

И попита защо при тази идеална ситуация властите в Скопие залагат на агресия и на радикализиране на позициите.

"Македонският премиер определя българския премиер като държавник, който рекетира, заплашва, участва в неофашистко нашествие".

В предаването "Събота 150" журналистът подчерта, че по отношение на сигурността на Балканите въпросът е решен с членството на Македония в НАТО.

"Македония не преговаря с България, а с Европейския съюз. Ще цитирам може би най-големия познавач на двустранните ни отношения Иван Николов, който казва – "за първи път България има в ръката си инструменти да спре грешките, включително на Великите сили, да не се повтарят". Като член на ЕС имаме право да защитим тези интереси и интересите на ЕС. Ако допуснем това нещо в ЕС, ще вкараме чужд геополитически проект. Македонизмът е дълбоко антиевропейски проект - основава се на фалшифициране на историята, има идеология на омразата".

Нешков сподели информация, че се подготвя протокол, "в който ще бъде записано, че македонската страна ще промени помагало, не учебник; че ще премахне 16 табели от 1600, където думата "бугарски" ще бъде премахната, но фашистки окупатор ще остане; че в бъдеще нещо ще бъде направено":

"Това бъдеще го гледахме 30 години. Имам чувството, че не Македония иска да влезе ЕС, а България иска Македония да влезе в ЕС".

Интервюто с Любчо Нешков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени