Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да останеш върху науката - като петно

Как случаят "Венелин Терзиев" отеква в академичните среди

Снимка: Pixabay

От 20 май създателят на "фабриката за наука" Венелин Кръстев Терзиев вече е отписан от Списъка на хабилитираните лица с наукометрични показатели в Регистъра на академичния състав по две професионални направления.

В началото на май след сигнал, изпратен от Българското национално радио към Министерството на здравеопазването, стана известно, че в русенската болница "Канев" главният научен секретар Венелин Терзиев и началникът на учебната и научната дейност Марин Георгиев са назначени извън закона. Двамата трябвало да са на трудови договори, но не са,  получавали пари по граждански договори, при това значителни суми, за които обикновено се прави обществена поръчка. Така в лечебното заведение влезе Агенцията за държавна финансова инспекция.

Докато в регистъра на НАЦИД свалиха името на Венелин Терзиев от списъка с хабилитираните лица с наукометрични показатели, то в Министерството на културата нещата са повече от замръзнали - там Терзиев ръководи дистанционно реставрациите в републиката.

През март стана известно, че Венелин Терзиев е преписвал в докторатите си по икономика. Комисията по академична етика към министъра на образованието обаче е установила, че същите текстове, но представени за пред специалисти по национална сигурност, не са плагиатство. Същевременно бе извършена и вътрешна проверка в Националния военен университет във Велико Търново. Резултатите от нея коментира пред БНР оглавяващият университета ген. Иван Маламов.

"В Националния военен университет такива неща повече никога няма да се случват. Това са неща, които са подигравка с образователната система и аз няма да го допусна. Резултатите са ясни – изключително голям опит за манипулиране и промяна на системата."

"В този дисертационен труд се опитахме да покажем още лятото, че има преписани материали, че има глава, направена на базата на използването на referati.com, pomagalo.com – нещо, което е под нивото дори за защита на дипломна работа, но то е вътре", допълва проф. Стойко Стойков от Военния университет, който разкрива детайли, уличаващи Терзиев в плагиатство.

Както през ноември миналата година съобщихме, "фабриката за наука" е увлякла и други, изкушени от възможността пред името си да поставят съкращението "доктор".

Такъв е случаят с Даниела Везиева, бивш счетоводител в просветния инспекторат на Русе, бивш служебен министър на икономиката, след това за кратко и съветник на Корнелия Нинова, а от март - член на борда на директорите на БДЖ.

По нейната дисертация се чака доклад от Комисията по академична етика. Все пак научният й ръководител е същият Венелин Кръстев Терзиев. Сигналът за плагиатството на Везиева бе подаден от проф. Стойков.

"Тя не е доктор по икономика, поне засега. За нея, за съжаление, представеният дисертационен труд представлява 100%. Доколкото знам, един от арбитрите ѝ предложи да представи една нейна страница или един неин ред от дисертационния труд и сме готови да ѝ го признаем", заяви Стойко Стойков пред БНР. По думите му няма вариант, при който 100% преписан дисертационен труд да може да бъде защитен.

В писма до Министерството на образованието поискахме коментар - или от акад. Николай Денков, или от заместничката му проф. Генка Петрова-Ташкова. Изпратени са им и материалите. Отговор няма, а същите факти вече са в прокуратурата.

"Има много варианти да останеш в науката, но има и варианти да останеш върху нея – като петно. За съжаление, това огромно петно се разраства и то се разраства вече три години. Един човек, който в своята дейност е заложил бизнес с наука и в този бизнес с наука той е влязъл още 2012 г.", изтъкна проф. Стойков. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени