Eмисия новини
от 05.00 часа

Кипър ще привлича чуждестранни компании и специалисти с данъчни облекчения

Снимка: архив

С данъчни облекчения Кипър ще стимулира преместването на острова на чуждестранни компании и специалисти. Новият план за привличане на бизнес в страната е част от правителствената инвестиционна стратегия.

Новата схема за данъчни стимули насърчава чуждестранни фирми да преместят дейността и централите си в Кипър, а също висококвалифицирани специалисти, работещи в чужбина, да изберат да живеят на острова.

Законопроектът, който кабинетът внася в парламента, предвижда 50% освобождаване от данък за служителите, които получават над 55 000 евро годишна заплата. Облекчението ще се прилага от започването на работа в Кипър в продължение на 17 години.

Кипърски високоплатени специалисти, които в момента живеят и работят извън страната, могат да се върнат в нея, възползвайки се от същите предимства като техните чуждестранни колеги.

Очаква се засилен интерес към новите данъчни условия да проявят технологични и високоспециализирани чуждестранни компании и специалисти.

Новият правителствен план за привличане на бизнес в Кипър е една от най-конкурентните програми в ЕС, заяви министърът на финансите Константинос Петридис. Според него с по-привлекателната данъчна рамка страната може да се превърне в атрактивна инвестиционна дестинация през следващите години.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.