Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Цветелина Пенкова за РСМ: Няма натиск, а опит за по-добро разбиране на процесите

Цветелина Пенкова
Снимка: БГНЕС

"Аз съм далеч от мисълта за натиск", каза в интервю за БНР евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите по темата с членството на Северна Македония и ветото върху началото на преговорите.

"Не бих го нарекла натиск. За мен е грешна комуникация в резултат на години неправилна политика."

Според Пенкова зачестилите посещения на европейски политици у нас показват силно желание да се разбере какъв е проблемът и са "опит за по-добро разбиране на процесите".

"Когато говорим за човешки права – това са много европейски теми и няма причина за неразбиране. Освен комуникационен проблем, аз друг проблем не виждам."

Позицията на България към разширяването на Западните Балкани е доста ясна, подчерта евродепутатът. Според Пенкова няма как да не искаме това разширяване, защото то има сериозна добавена стойност за целия регион.

"Въпросът е да не става това за сметка на правата на определени групи граждани в Северна Македония. Скопие разбира тази страна, въпросът е да успеем адекватно да го обясним и на нашите западноевропейски партньори."

В такива ситуации е добре да търсим и подкрепата на международното научно съсловие, смята евродепутатът.

Отделянето на РСМ от други кандидати за членство от Западните Балкани крие рискове от загърбване и изоставяне на проблеми.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна