Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна бележка и обвинения в лъжа към премиера по казуса "РСМ"

| обновено на 09.06.22 в 23:08
Снимка: Мария Филева

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обвини премиера Кирил Петков в лъжа. Балабанов показа бележка, в която според него Петков е написал като първа точка вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония с Евросъюза, а чак след това е изброил ангажиментите на Скопие.

По време на участие в ефира на Би Ти Ви Балабанов показа бележката, в която, по думите му, премиерът е описал времевата рамка, в която да се развиват отношенията ни със Северна Македония:

Първа точка в нея е вдигане на ветото, което България наложи на преговорите на Скопие за присъединяване към ЕС, а чак след това са изброени ангажиментите на северномакедонската страна - липса на териториални претенции, отваряне на македонските архиви, вписване на българско малцинство в конституцията, решаване на историческите спорове и поставяне на табелки на паметници.

"Първо вдигаме ветото и тогава изпълняваме останалите условия. Така изглежда България, която щеше да бъде продадена, ако ние не бяхме взели тези решения вчера", заяви Балабанов.

По думите му бележката е написана по време на визитата на българската делегация в Украйна на бланка с лого на Министерския съвет. Идеите си Петков е представял при срещи с дипломати и европейски политици.

Депутатът от ИТН обяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата и да даде бележката на графологична експертиза, за да докаже истинността ѝ.

Пред БНР говорителят на правителството Лена Бориславова коментира:

"Личното ми мнение е, че не може да занимаваме обществото с такива сценарии с бележки, хвърчащи, каквито сме виждали и преди година отново от същата партия".

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че напуска управлението и оттегля четиримата си министри от правителството. Северна Македония беше посочена като една от причините за това решение.

Още преди месец Трифонов обяви, че има информация за водена от премиера политика за отстъпление от българската позиция по отношение на Скопие.

Външният министър Теодора Генчовска, от квотата на ИТН, също нееднократно е твърдяла, че Петков и неговите външнополитически съветници водят паралелни разговори.

Досега министър-председателят е отричал.

Кирил Петков отрече твърденията, че е поемал ангажименти за вдигане на ветото върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Евросъюза:

"Когато някой прави едностранни фалшиви новини, или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както аз заставам сега с господин Вархеи, и да каже какво точно е имал предвид, защото пред всички българи аз заявявам кои са трите критерия и тези критерии винаги съм ги отстоявал", заяви Кирил Петков. След днешната си среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи Петков повтори, че София не отстъпва от рамковата позиция на Народното събрание, държи на вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония и на изпълнението на Договора за приятелство.

Същевременно евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки е сигнализирал прокуратурата за извършване на престъпление, описано в Наказателния кодекс, от страна на министър-председателя Кирил Петков, като сигналът се основава на Глава първа от Наказателния кодекс - за умишлена вреда на републиката, съобщават от политическата формация.

Като мотив за подадения сигнал Джамбазки посочва казаното от Станислав Балабанов пред Би Ти Ви днес:

"Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното: "Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9", аргументира сигнала си до прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор на България да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков. В сигнала си той изтъква, че министър-председателят трябва да бъде привлечен, за да има правна възможност да даде обяснения дали е направил опит да извърши умишлени действия, с които да увреди интересите на Република България



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11