Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Бойко Илиев – между българската класика и "Амадеус"

4
Сцена от "Дърво без корен"
Снимка: @NewTheatreNDK

С представлението "Дърво без корен" – моноспектакъл на актьора Илиян Марков по разкази от Николай Хайтов, се открива тази вечер театралният фестивал "Юни 2022". Домакин на театралния форум е Нов театър НДК.

Идеята на организаторите е до края на месеца там да бъде представена поредица от театрални спектакли, създадени по произведения на българската класическа литература.

Фестивалната програма включва постановките "Осъдени души" и "Поручик Бенц" по Димитър Димов, "Търновската царица" и "Антихрист" по Емилиян Станев, "В часа на синята мъгла" по Пейо Яворов, "Дърво без корен" по Николай Хайтов, "Железният светилник" по Димитър Талев, "Времето е в нас и ние сме във времето" по Вера Мутафчиева и Яна Язова. Всички спектакли ще бъдат представени на сцената на Нов театър НДК, с изключение на "Хъшове" по "Немили-недраги" от Иван Вазов, който ще се играе в Театър "Българска армия".

Представленията са продукция на театрите от Разград, Велико Търново, Шумен, "Театър 03" и "Нов театър" НДК.

"Фестивалът се провежда в защита на българската словесност, в защита на българската култура и изкуство!", казват организаторите на театралния празник.

Програмата на фестивала представи в "Артефир" Бойко Илиев, основател на Нов театър НДК.

Сцена от
Режисьорът разказа и за най-новата си постановка "Амадеус", създадена с екипа на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Само ден след премиерата във Велико Търново представлението гостува в София на 10 юни от 19 часа на сцената на Музикалния театър.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: ФС на Нов театър НДК и МДТ "Константин Кисимов"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна