Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Лазарова: Платеното кръводаряване крие огромни рискове

Държавата не иска да се справи с проблема недостиг на кръв, смята председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване

Снимка: БГНЕС

Законопроектът, който предвижда заплащане за кръводаряване, противоречи на принципите и практиките за безвъзмездност и доброволност, прогласени в световен мащаб като най-безопасните и нискорисковите. 

Това обясни в интервю за БНР Стефка Попова-Лазарова, председател на Българската организация за доброволно кръводаряване.

"Вместо да решим съществуващи проблеми, ние реално ще създадем нови."

Заплащането влече огромни рискове, предупреди Лазарова в предаването "Преди всички".

Когато човек отиде да даде кръв, притиснат от обстоятелствата или защото е възмездно, той няма интерес да сподели свои противопоказания, а това създава рискове, изтъкна тя.

По думите ѝ в кръвните центрове изследват кръвта само за СПИН, хепатит и сифилис, а "за всичко останало се разчита на добрата воля на кръводарителите да споделят своите противопоказания".

Стефка Попова-Лазарова е на мнение, че държавата не иска да се справи с проблема недостиг на кръв.

"Настоящият закон не се спазва. Това е истината. Дори тези бележки, които кръвните центрове изнудват близките да представят, дори те са абсолютно нерегламентирани и незаконни."

Мобилното приложение "Дари кръв" дава възможност всеки да се регистрира като доброволен кръводарител, а ако има спешна нужда от помощ, да потърси такава. Приложението работи от две години, отбеляза Лазарова.

"Провели сме над 500 акции за спешно намиране на кръв за конкретен нуждаещ се, успешни. През приложението е възможно да се търсят и дарители с конкретна кръвна група."

Цялото интервю със Стефка Попова-Лазарова чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени