Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър и Гърция координират действията си срещу провокациите на Турция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Кипър Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция и Кипър координират действията си срещу засилените провокации на Турция срещу тях, за справяне с геополитическите предизвикателства в резултат на руската инвазия в Украйна, както и за енергийните доставки от Източното Средиземноморие за Европа. Това са акцентите в срещата днес в Никозия между президента на Кипър Никос Анастасиадис и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

Атина и Никозия потвърждават общия си отговор на провокативното поведение и агресивната реторика на Турция срещу двете страни, бе посочено след проведените разговори.

Защитата на Гърция и Кипър срещу всякакви ревизионистки нагласи е международното право, силните им съюзи и участието им в европейското семейство, подчертаха в изявленията си двамата лидери.

Кипърският президент Никос Анастасиадис изрази увереността си, че на Европейския съвет следващата седмица и на срещата на върха ЕС-НАТО ще бъдат изпратени силни послания към всеки, който поставя под съмнение териториалната цялост и суверенитета на Гърция и Кипър.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че се поддържат отворени канали за комуникация с Турция въпреки нападките от нея и очаква скоро ситуацията да се върне към по-спокойни води.

Напрежението в региона се повиши след засилени заплахи на Турция срещу Гърция заради острови в Егейско море. За Никозия голямото предизвикателство е твърдата позиция на Анкара за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две суверенни държави на острова.

Двамата лидери обсъдиха и съвместните действия на Кипър и Гърция за експлоатация на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, което е особено важно в момента за осигуряването на алтернативни енергийни доставки за Европейския съюз. Тяхното значение бе подчертано тази седмица и от председателя на ЕврокомисиятаУрсула фон дер Лайен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна