Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Спасена пролет” – картини на украински художнички, намерили подслон у нас

Творба на Татяна Дердей
Снимка: Фейсбук - Зона Нира Арт

Изложбата “Спасена пролет” на художници от Украйна гостува в Двореца Балчик. Проектът е на варненската Зона “Нира Арт” и на арт мениджъра Нина Локмаджиева и включва специално създадени за него живописни творби на пребиваващи в България след началото на войната в Украйна професионални артисти. Първоначално картините са били изложени във Варна.

На афиша на изложбата е заснет лендарт на Юлия Павлова върху скали на брега на курорта Св. св. Константин и Елена

"Изложбата започна като проект за издирване на артисти, професионални художници, които са намерили спасение от войната тук, в България. Успях да открия тези девет смели момичета, някои от тях бяха във Варна настанени, в Банско, в Слънчев бряг. Те прегърнаха идеята, осигурих им материали – платна, бои, четки. Две от момичетата бяха дошли без връхни дрехи, просто тръгнали, но бяха сграбчили четките си. Това показва отношението на един артист към неговата професия", разказа пред БНР Нина Локмаджиева. Според нея издирването и събирането на тази група артисти е било много ценно за тяхното самочувствие.

"Те разбраха, че и тук могат да бъдат търсени като артисти. Бяха толкова щастливи. Има скромни продажби."

Повечето от участничките вече не са в България, отишли са в Полша, Чехия, някои са се върнали в Украйна. Няколко от тях са все още тук и ще присъстват на откриването на изложбата, допълни Локмаджиева.

"В повечето картини от тази изложба има слънце, има усмивка, има желание за радост от живота. Наталия Овчаренко е рисувала едно водно конче, но така го е направила, че то е като разпятие. Не може да няма следи – тя е била две седмици в мазето със сина си, не са имали достъп до вода, ток, храна. Тези следи са останали, те са в тъканта на тяхното артистично възприятие за света. Те бяха благодарни за това, че имат възможност да правят тяхното изкуство и това ги дърпа нагоре, към светлината."

Творба на Наталия Овчаренко

Колекцията ще бъде експонирана в Галерия “Тунела” на Двореца Балчик до 30 юни. Вернисажът е днес, 21 юни, от 17 часа.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна