Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как задължителната литература да стане по-достъпна за подрастващите

Понякога децата намират четенето за скучно или просто по-добре възприемат информацията чрез слушане или гледане. Тук на помощ идва "Voicelip" – те не се стремят да намалят четенето на книги, а просто искат да дадат повече възможности за лесен достъп до литературата. Особено до задължителната лятна литература.

Как българска платформа за аудиокниги прави задължителната литература по-достъпна за подрастващите? Създателят на "Voicelip" – аудиобиблиотека за детска и учебна литература, Тито Титов, разказва повече в "Нашият ден":

"Започнахме с моя бизнес партньор Красимир Райков и с Димитър тази платформа по време на пандемията. Тогава осъзнахме колко полезно е да имаш различни начини за получаване на информация и в случая един от тези начини се оказаха аудиокнигите. Много полезно за учениците, а и не само, да имат достъп до такъв тип дигитализирана литература. Лека-полека успяхме да дигитализираме почти цялата класическа литература, която се изучава в училище. Нашата инициатива и кауза е по-скоро идеалистична, защото ние правим по този начин нашата класическа българска литература достъпна

Голяма част от учебната литература е вече налична – от 5-6 до 12 клас. Започнахме с Иван Вазов и общо взето, всичко по учебната програма. Има и доста юношески, приключенски романи... Освен това има и за малките деца – приказки за малки и големи. Ще се опитаме да добавим още съдържание, но до голяма степен имаме най-голям проблем с авторските права.
Всичко е напълно безплатно, всеки може да свали приложението и да опита.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.
Снимки – Voicelip


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна