Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалист: Служители с контролни функции могат да бъдат корумпирани заради ниските заплати

Кадър от предишен протест на работещи в БАБХ
Снимка: БГНЕС

Работещи в Българската агенция по безопасност на храните и в Изпълнителната агенция по горите ще посрещнат днес депутатите с протестни искания. След като изпратиха отворено писмо до народните представители служителите предприемат този ход заради липса на действия както от страна на досегашните управляващи, така и във връзка с актуализацията на бюджета.

Те настояват за прехвърляне на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет и увеличение на работните заплати поне с 30% още сега.

"Очакваме изпълнение на коалиционното споразумение на управляващите до момента. Народните представители трябва да обърнат внимание на работещите в БАБХ и Изпълнителната агенция по горите", заяви пред БНР председателят на Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" в КТ "Подкрепа" Анелия Иванова.

Бюджетите на двете агенции години наред, още със създаването им, са крайно недостатъчни и всяка година орязвани, уточни Иванова. По думите ѝ това пречи на контролните им функции.

Заплатите на инспекторите в двете агенции варират между 700 и 1100 лева, което е унизително ниско за хора, които изпълняват контролни функции, коментира Анелия Иванова в предаването "Преди всички" и допълни, че има непрекъснато текучество на кадри.

"Тези хора наистина могат да бъдат корумпирани от недобросъвестни ползватели на горите и недобросъвестни търговци, ресторантьори и т.н."

"Ще преминем, ако се наложи, към ефективни стачни действия, постепенно, ако не бъдем чути", обобщи Иванова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна