Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Казанджиев и Надежда Цанова споделят "Надежда за балет"

Нова творба на големия български композитор акад. Васил Казанджиев ще бъде представена на 30 юни в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици". Концерт-спектакълът за пиано и три балерини е озаглавен "Надежда за балет". Затова и избраното място е по-необичайно - балната зала на Националната художествена галерия. Началото е в 20 ч.

Подтикът за създаването на творбата идва от пианистката Надежда Цанова, която изпълнява клавирната партия. 

"По този проект се работи вече две години - споделя тя. - В началото, когато дадох идеята на акад. Казанджиев, той реагира много спонтанно - много му хареса, защото той дълги години е работил в Софийската опера и балет и е дирижирал различни балети, от които обича да споменава "Дървеният човек" от Бела Барток - един също модерен и по-различен балет, който рядко се поставя. Той остана много ентусиазиран и много спонтанно и бързо написа тези четири пиеси. Това всъщност са четири пиеси за соло пиано и танц на примабалерини. Доста неща се промениха за тези две години, но сега мисля, че сме готови."

Какво още разказа пианистката Надежда Цанова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" по повод предстоящата световна премиера - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна