Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалното "Варненско лято" - с изпълнители от 30 националности

3
Марио Хосен солира на откриването на "Варненско лято" 2022
Снимка: Росен Донев

96-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято" беше открит на 25 юни с концерт на сцената в Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Оркестърът на Варненската опера изсвири първо Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, каквато е дългогодишната традиция, а на диригентския пулт застана украинският маестро Микола Дядюра. Солист в пиесата беше цигуларят Марио Хосен - артистичен директор на най-стария фустивал у нас. 

Първите гости от чужбина бяха солистите в Тройния концерт от Лудвиг ван Бетовен: Флориан Крумпьок – пиано, Донг Сук Канг – цигулка и Лилия Байрова-Шулц – виолончело. На финала прозвуча и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак.


Изпълнители от 30 националности ще преминат през концертните подиуми във Варна по време на "Варненско лято" 2022. Програмата е разделена на седем модула с определени жанрови различия. Жителите и гостите на морската ни столица ще имат възможност да избират между камерна и симфонична музика, кросоувър, опера, балет, научен симпозиум и лятна академия с концертна програма, бароков модул и т.н.

Чуйте в звуковия файл повече подробности, разказани от организаторите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени