Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: България изпуска момента да модернизира армията си

Снимка: БГНЕС

"Става въпрос за нов модел на силите на НАТО и за предна отбрана. Ще трябва да има преосмисляне на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 (Програма 2032), като това трябва да стане бързо. Основното предизвикателство е в Източна Европа да се подобри инфраструктурата, включително на полигони за учения. Голямо предизвикателство е и повишаване на производствените мощности. За Източна Европа и за България стои въпросът в кратки срокове да се освободим от цялото остаряло съветско въоръжение, което е несъвместимо с новия модел на силите".

Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, във връзка със срещата на върха на алианса, която се проведе в Мадрид.

По думите му България изпуска момента да модернизира армията си.

"България единствена не се възползва от възможностите. Това е риск, защото поддържането и ефективността на техниката е трудно. Препятства се създаването на многонационални сили. Подмяната ще става все по-трудно, защото новата техника ще е все по-скъпа, а заради нарасналите заявки ще изисква все повече време за доставки".

Според него България може да реши проблема, като предостави остарялото си руско въоръжение на Украйна, за да получи нови оръжия по западен стандарт от НАТО.

В предаването "Събота 150" Шаламанов подчерта, че свободата в Европа е спечелила, след поканата Швеция и Финландия да влязат в НАТО.

"Това разширение едва ли ще доведе до ескалация на напрежението между Запада и Русия. Става въпрос за зрели демокрации, които внасят стабилност, предсказуемост. Това засилва стабилността в балтийския регион. Двете страни ще допринесат за технологичното превъзходство на НАТО. С укрепване на тази част от алианса разчитам на повече фокус върху Черноморския регион, върху Югоизточна Европа, където остават отворени най-големите предизвикателства за мира и стабилността на европейския континент… Никога разширяването на НАТО не е свързано с рискове и заплаха за сигурността на Русия. Чухме и от Владимир Путин, че това не е заплаха. Единствено той постави условия за развитие на инфраструктура на НАТО и за разполагане на войски на НАТО. Русия не може докрай да експлоатира темата за заплахата НАТО".

Интервюто с Велизар Шаламанов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна