Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Николай Бинев

Снимка: Уикипедия

Николай Димитров Бинев е български театрален киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София.

През 1958 г. завършва ВИТИЗ в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей от „Всяка есенна вечер“ на Иван Пейчев, като получава първа награда за нея. Сред коронните му роли са Солиери от „Амадеус“ на Питър Шафър и юбиляря от „Лебедова песен“ на Чехов. Режисирал е седем постановки, сред които „Всички мои синове“ от Артър Милър, „Аз чакам знак“ от Гибсън, „Лунните невени“ от Пол Зинел, а на някои от тях е и преводач.

Николай Бинев е канен в трупите на много от българските театри, но остава верен на Младежкия театър и в продължение на целия си  сценичен живот играе само на негова сцена (с изключение на месеците на задължително разпределение, когато играе на сцената в Русе – 1958 г.). Участва в редица адаптации и аудио драматизации на детски приказки. През последните години на своята кариера участва в продукциите на чуждестранни режисьори и се снима с популярни чуждестранни актьори като Катрин Деньов (във филма „Изток – запад“). Член на Съюза на българските филмови дейци (1973).

“Имам една жена и един театър“ – това е златната максима, която незабравимият Николай Бинев не нарушава до края на дните си. Изцяло отдава живота си на Младежкия театър и на своята любима – актрисата Домна Ганева.

“Любовта ни започна от първия ден във ВИТИЗ. Той имаше остър ум и едно много силно чувство за хумор, за ирония, дори тогава го наричаха “Николай злото“. Тази негова острота страшно много ме привличаше“, разказва съпругата на големия актьор в интервю през 1988 г.

Чуйте коментара и запис от Златния фонд на БНР с участия на Николай Бинев и интервю със съпругата му. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна