Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото удари 19-годишно дъно спрямо долара около 1,0333

Рязко забавяне на бизнес активността в еврозоната през юни до 16-месечно дъно

Повишава се риска от икономически спад през третото тримесечие

Икономическата активност в еврозоната се забави рязко през юни до 16-месечно дъно с оглед на влошаващо се търсене на фона на силно растяща инфлация и спадащо потребителско и бизнес доверие.

Това показват предварителни данни от проучването, публикувано от S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, падна през юни до 52,0 пункта от 54,8 пункта през май и предварителен индекс на ниво от 51,9 пункта, достигайки 16-месечно дъно.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Окончателният PMI индекс на бизнес активността в услугите на еврозоната падна на 5-месечно ниво от 53,0 пункта спрямо 56,1 пункта през май и предварителен индекс на юни на ниво от 52,8 пункта.

Според проучването на S&P Global влошаването на общата бизнес активност през юни е в резултат на първо понижение на промишленото производство от две години насам и по-бавния темп на нарастване на активността в сферата на услугите.

"Рязкото влошаване на темпа на растеж на бизнес активността в еврозоната повишава риска регионът да се окаже в икономически спад през третото тримесечие“, отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Отчитането на PMI през юни е показателно за забавяне на тримесечния растеж на БВП до само 0,2%, като прогнозните индикатори като новите поръчки в проучването и индикаторите за бизнес очаквания сочат за производствен спад следващите месеци (през третото тримесечие), посочи още той.

"Въпреки че ценовият натиск остава висок, има признаци, че инфлационните сили са достигнали своя връх през април, отразявайки значително охлаждане на растежа на индустриалните цени, подобряване на веригите на доставки и намалено търсене. Въпреки това доставките на енергия и храни вероятно ще останат две конкретни области, предизвикващи безпокойство и потенциален инфлационен натиск, докато войната в Украйна продължава", отбеляза Уилямсън:

"Следователно данните за PMI през юни предполагат, че рисковете все повече се насочват към спад на икономиката, като в същото време инфлационният натиск намалява, но остава висок.“

След слабото PMI проучване еврото поевтинява с 0,8% към 1,0333 долара, достигайки 19-годишно дъно - най-ниско ниво от декември 2003 г. насам.

Графика евро/долар


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна