Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма ще бъде глобена с близо 100 хил. лева за изоставянето на свлачище в село Калайджии

Снимка: Здравка Маслянкова

Строителна фирма ще бъде глобена с близо 100 хиляди лева, след като изостави укрепването на свлачище в село Калайджии в община Златарица. Обектът се финансира с 320 хиляди лева от държавата по линия на бедствията и авариите.

Свлачището в Калайджии се укрепваше от фирма "Дайв Инженеринг" от Добрич, специализирана в изваждане на потънали плавателни съдове. Избрана е с обществена поръчка през лятото на 2020 година от Община Златарица. Обектът трябваше да е готов за 60 календарни дни, но повече от година на свлачището не се работи. 

Фирмата ще бъде глобена, договорът с нея е прекратен, но обектът не е завършен, посочи след проверка заместник областният управител Огнян Стоянов:  

"Прекратяването е част от изхода на ситуацията, но в никакъв случай с това не трябва да се приключват нещата. Кметът на общината трябва да търси вариант да дозавърши обекта".  

В журналистическо разследване на "Хоризонт" от февруари миналата година показахме редица нарушения по укрепването на свлачището в Калайджии. Тогава проектантът на обекта инж. Богомил Белчев коментира: 

"Съмнявахме се още от начало, когато първият път се замрази обектът, че могат да се получат тези неща, но така или иначе не успяха да продължат напред".

В писмено становище след това от строителната фирма заявиха, че правят всичко възможно да наваксат забавянето и не са получавали плащане от Общината.  

Днес диалогът между фирмата и Община Златарица е прекратен. Общината признава извършено строителство за 88 000 лева.  

И преди година, и сега хората в Калайджии са притеснени свлачището да не откъсне селото: 

"Как няма да ни притеснява, ние без път ще останем". 

"Защо не го правят? Че може ли толкова да изоставаме в България?". 

"Тук като падне, няма от къде да минаваме. Какво ще правим, не зная". 

Няма яснота кой и как ще довърши утрепването на свлачището в Калайджии.

За разследването от февруари 2021 г. можете да прочетете тук:

 https://bnr.bg/horizont/post/101426900/spiraneto-na-ukrepvane-na-ogromno-svlachishte-zaplashva-da-otkasne-dostapa-do-selo-kalaidjii-v-zlatarishkia-balkan
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна