Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Попов: Стъпването върху стабилен подход спрямо НАТУРА зоните плаши някои хора

"МРРБ опитва отново да влезе в коловоза и проектът за лот 3.2. на АМ "Струма" при Кресненския пролом да се задвижи"

Снимка: Здравко Петров

От коалиция "Да спасим Кресненския пролом" твърдят, че скандал ще "отпуши" АМ "Струма" в района на Кресненския пролом. Защо?

"От началото на годината има разногласие между МРРБ и МОСВ по стъпките да се направи ревизия на оценката за въздействие на околната среда и вариант извън пролома. Съветници на министъра на околната среда и служители на министерството опитват саботаж и минават на страната на МРРБ. Пишеха писма до депутати, до премиера, с които плашеха, че ще се изгуби финансиране, че проектът ще се бави. С тези писма се предизвика среща в Министерски съвет".

Това каза пред БНР Даниел Попов от екологично сдружение "За Земята" и CEE Bankwatch Network, част от коалицията.

Днес коалицията "Да спасим Кресненския пролом" дава пресконференция за последното развитие на проекта за лот 3.2. на АМ "Струма" в района на Кресненския пролом.

"Нашата коалиция иска да бъде довършена тази магистрала, защото това е начин да се спре влошаването на биоразнообразието в пролома. Това може да стане чрез вариант извън пролома. Дълги години институциите работеха против тази възможност. И продължават да го правят. Но няма рискове за финансирането и за срока. Трябва да бъде свършена работа в АПИ, в МРРБ, в МОСВ. Въпреки срещите ни техническата работа не помръдна. Но сега МРРБ опитва отново да влезе в коловоза и проектът да се задвижи", допълни Попов в предаването "Преди всички".

И посочи, че въпреки волята в сегашното правителство проблемът да се разреши по адекватен начин, "все още има мощни играчи, включително вътре в институциите, които пречат на това".

"Това, което плаши тези хора, е, че се стъпва на стабилен подход какво и как да се прави в НАТУРА зоните, не само в Кресненския пролом. Редица инвестиционни намерения, които през годините увреждаха зоните и бяха незаконно разрешавани, повече няма да могат да се правят".

Интервюто с Даниел Попов можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна