Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: В кухнята на коалицията имаше заготовки, но не бяха извадени

"Сега се оказваме в абсурдната ситуация ГЕРБ и ДПС пак да ни говорят за съдебна реформа, да опитват да лидират разговора"

Биляна Гяурова - Вегертседер
Снимка: Тони Тончев/Личен архив

"Много малко от това, което в началото беше договорено, е реализирано,  и то много малко именно в тези ключови области - съдебната реформа и справянето с корупцията."

Това мнение изрази в интервю за БНР Биляна Гяурова - Вегертседер, председател на УС на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Тя даде примери с промените в Закона за съдебната власт и разделянето и реформирането на КПКОНПИ, които са били "със срок незабавно и не по-късно от три месеца, а нищо от това не се реализира".

Законопроектът за лицата, които подават сигнали, започнат още от служебното правителство миналата година, мина на Министерски съвет чак сега, независимо че публичното обсъждане приключи в края на май, посочи друг пример Гяурова.

"Ако си представим коалицията като един ресторант с няколко звезди, защото така беше етикетирана част от коалицията, в такива ресторанти преди да започнат да идват хора, се прави много сериозна заготовка на продуктите, за да може да бъдат бързо и качествено обслужени хората, когато се напълни с клиентела. Тази заготовка помага това да се случи. В кухнята на коалицията имаше заготовки, но те не бяха извадени", коментира Биляна Гяурова – Вегертседер в предаването "Преди всички".

Няма константна политика какво правим с ключовите законопроекти, смята тя.

"Сега се оказваме в абсурдната ситуация ГЕРБ и ДПС пак да ни говорят за съдебна реформа, да се опитват лидират вече те разговора."

Владимир Николов

"Ние имаме проблем в нашата държава и той не е само със съдебната система и с прокуратурата. През последните години се създаде дълбоко недоверие към всички сфери на държавното управление."

Това коментира пред БНР Владимир Николов, досегашен окръжен прокурор на Плевен, избран за член на ВСС от професионалната квота.

По думите му сме в парадоксална ситуация, която никой не е предвиждал и предполагал, заради неизлъчването на представители от политическата квота за следващия Висш съдебен съвет.

След като съдиите, прокурорите и следователите излъчиха свои кандидати за новия състав на кадровия орган, дали законодателната власт на свой ред ще изпълни своето задължение, пита Николов.

"Подобен вакуум не е в интерес на върховенството на правото и на хората."

"Моята мечта е да имаме независим и отговорен ВСС, който да извоюва доверието на българските магистрати и на българските граждани", подчерта прокурорът, според когото "войната между властите не води до нищо добро".

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!