Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мария Славова: Проектът за КПКОНПИ цели приложение на Закона "Магнитски"

Проф. Мария Славова
Снимка: Стопкадър

"Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и самите те носят корупционен заряд. ... Целта на този проект е създаване на предпоставки за приложение на Закона "Магнитски". Целта е отнемане на имущество. ... Трябва да се напише нов закон, но тъй като това вероятно няма да стане, трябва да се променят поредица от текстове и преди всичко да се премахнат преходните и заключителни разпоредби, защото това е противоконституционно, трябва да се изравни статусът на комисията за противодействие на корупцията с тази за отнемане на имуществото". 

Това коментира пред БНР проф. Мария Славова, доктор по административно право, университетски преподавател, автор на монография за борба с корупцията, и добави:

"Изначалният закон предполагаше отнемане на имущество, ако има влязла в сила присъда, това е чистата конструкция. Сега се иска отнемане на имущество, защото не е доказан неговият произход. ... По административен ред един председател на една комисия с едни разследващи инспектори могат да заключат, че има основание да се отнеме имущество. Това е недопустимо".

Според нея в закона за КПКОНПИ има умишлено допуснати грешки, които да отвлекат вниманието:

"Разследващите функции дублират функциите на ДАНС, на прокуратурата, на следствието. ... Пита се, ако чрез тази Комисия се цели да се отстрани прокуратурата, за да не пречи, по този начин ли трябваше да бъде разписано - според мен крайно несъвършено. ... Грешките в текста са много, но целта му е да се уреди конфискацията на имуществото. Към това са насочени усилията на тези, които са поръчали и на тези, които са изготвили законопроекта".

"Фактът, че има такъв законопроект, е плашещ, защото това показва, че сме готови да забравим всички добри постижения на българското право. Не всички са Гешев. Не можем да твърдим, че няма работещи съдии и прокурори. В името на добрите юристи трябва да се създаде и добър проект. Очевидно се преследват други цели от тези, които са го изготвили", каза още тя. 

Проф. Славова подчерта, че не е основателно твърдението, че проектът за промени в закона за КПКОНПИ не трябва да се подлага на обществено обсъждане, тъй като е внесен от народни представители:

"Моето мнение е, че този закон е негоден и не трябва да бъде приеман на първо четене. ... Това е старият проект - елементарна проверка показва, че старият текст, който е от 178 страници, и новият - от 113 страници, е заемка, но са махнати са над 60 текста и са добавени над 80 - в преходните и заключителни разпоредби. Големият скандал тук е, че очакваме промяна, а повтаряме най-тежката грешка - отрицателната практика от управлението на ГЕРБ за изменяне на законите през преходните и заключителни разпоредби". 

По думите на проф. Мария Славова с един административен специален закон се пипа наказателното правораздаване

Тя прогнозира, че пред съда този закон ще падне, защото подобни текстове пред Конституционния съд не биха могли да съществуват.

"От 1995 г. се опитваме да създадем акт за борба с корупцията и нямаме никакви успехи. Това е пореден негоден опит да се съберат експерти, които като че ли нехаят за това ще има ли борба с корупцията", коментира още професорът по административно право.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Мария Славова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В предаването..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05

Симеон Ананиев: Красимира Стоянова ще е подложена на много голям натиск

" БДЖ няма да е на печалба . Никога железницата не е била на печалба. Тя косвено е на печалба, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че за всяка област ние трябва да имаме някаква разписана програма - с финансиране и отговорности . Докато не стане това, всеки следващ министър ще се снима,..

публикувано на 26.08.24 в 15:37

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49