Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1 млрд. евро за целеви помощи и субсидии за бизнеса и работещите в Кипър

Снимка: архив

Близо 1 млрд. евро е изплатило правителството в Кипър за целеви помощи и субсидии за заплати на бизнеса и работещите по време на коронавирусната пандемия, отчете социалното министерство в писмо до парламента. Средствата са осигурени от държавния бюджет и три европейски фонда.

Над 250 000 работещи, предприятия, самонаети и безработни са получили субсидия от правителството за техните заплати и доходи.

Помощите са изплатени чрез специалните програми на Министерството на труда и социалното осигуряване, които бяха въведени за защита на работните места и трудовите възнаграждения по време на пандемията. Резултатите от прилагането им обяви социалният министър Кириакос Кусиос в писмен отговор по искане на депутати.

Най-много – почти 700 млн. евро, правителството е дало за заплати на около 200 000 работещи, засегнати от напълно или частично спиране на работа заради наложените Covid ограничения.

Близо 29 000 предприятия са получили безвъзмездно финансиране от държавата за възнагражденията на персонала си.

Кипър е привлякъл значителни средства от европейски финансови механизми за изпълнение на специалните планове, посочва министър Кусиос.

Финансова подкрепа от 600 млн. евро е осигурена под формата на преференциални заеми от ЕС /по програмата SURE/, а 185 млн. евро са безвъзмездна европейска помощ /чрез Европейския социален фонд и програмата React-EU.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна