Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветков: Партиите получават финансиране и след приключване на предизборната кампания

Цветан Цветков
Снимка: Лора Търколева

"Установяваме, че партиите продължават да получават финансиране и след приключването на предизборната кампания, и след провеждането на изборите. В някои от случаите се касае за значително финансиране след приключването на кампанията. В порядъка на десетки хиляди левове."

Това каза в интервю за БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Сметната палата е направила няколко предложения за промяна на изборното законодателство – за уреждане на неразплатените с приключването на предизборната кампания задължения, за да не се стига до скрито незаконно финансиране, както и за определяне на крайна дата на финансиране.

Друга промяна засяга точното определяне на вида на разходите, на които партиите имат право, посочи Цветков.

"Защото формулировката е изключително обща, доста широка и позволява да се извършват различни видове разходи."

От 20 участници в предизборната кампания преди парламентарните избори през юли миналата година 11 са нарушили Изборния кодекс в разпоредбите му за финансирането на кампаниите и разходите, на които имат право - тези данни изнесе Сметната палата след направен одит на кампанията за юлския вот.

Част от направения от Сметната палата одит отива в прокуратурата заради съмнения за извършено документално престъпление, стана ясно от думите на Цветков.

Най-често нарушения се допускат от нови участници в изборния процес и в коалиции, където е по-трудна координацията между участниците, уточни председателят на Сметната палата.

Едната група нарушения подлежат на административни наказания. Такова нарушение е неподаването на декларация за получени дарения или предоставянето ѝ със закъснение, както и непредставянето на декларация за произхода на средствата от дарението, поясни Цветков.

Друго констатирано нарушение е липсата на информация за две рекламни агенции, с които е работила една от политическите партии, друга коалиция е подала късно подобна информация.

Има две слабости в предизборните кампании, смята Цветан Цветков.

Първата е липсата на ясно разписани правила как се прилагат разпоредбите на Изборния кодекс, а втората – че няма конкретно определени лица за извършването на тези дейности, което създава предпоставки за допускане на нарушения.

Проверени са били 142 дарители за съответствия на доходите им с размера на направеното дарение, като при 39 са установени несъответствия. Изпратена е информация към НАП, за да бъдат проверени, каза Цветан Цветков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна