Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да нарисуваме портрет на птица

Снимка: @nmnhs

Националният природонаучен музей кани всички изкушени от научната илюстрация на работилницата "Нарисувай сова" с Асен Игнатов на 6-и и 7-и август.

Какво е необходимо, за да нарисуваме портрет на птица, подсказва чудесното стихотворение на Жак Превер със същото заглавие, в което авторът загатва, че за да се получи портретът, трябва да осмислим връзката на птицата със заобикалящата я жива природа.

Вероятно именно на бавната, възнаграждаваща връзка с природата се дължи възобновения интерес към заниманията с научна илюстрация днес, когато всеки има камера в джоба си и може да снима всичко по всяко време.

Асен Игнатов е научен илюстратор и фотограф, научните му интереси са в областта на орнитологията и опазването на природата. Рисува и снима дива природа за различни издания – списания, статии, интернет страници, книги (вкл. Червена книга на България, Атлас на гнездещите видове птици в България). Участник в самостоятелни и съвместни изложби с други художници и фотографи. Освен това е водач на туристи с интерес към богатото биоразнообразие и история на България.

Защо е избрал тъкмо совите като тема на работилницата и как заниманията с рисуване и снимане на диви животни ни помагат да си създадем по-дълбока и лична връзка с природата, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна