Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частна гимназия в София предлага подготовка по сценични изкуства и мениджмънт

Сградата, в която се помещава Академията
Снимка: Сайт на acatamus

На 15 септември отваря врати частната специализирана гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ – „Академия за театър, музика и слово“. Освен с театър, гимназията ще се занимава с поп и джаз пеене. За БНР Антон Радославов-директор на театрална катедра в училището заяви, че и в миналото е имало специализирани паралелки в училищата, но Акатамус е първото специализирано училище в София:

„Основният реализатор е Юлия Аткова - директор на Куест академията- основно училище до седми клас. През годините много от нейните възпитаници, които и аз познавам, са станали известни в различни области на изкуството. Тя винаги е искала по някакъв начин да прибави и това към образованието. Мечтата я довежда до това да направи гимназия, специализирана за това да се откриват тези таланти и рано да се разработват. Знаете, че в момента възможностите за това са чак във висшето образование, реално“.

В различни школи и в извънкласната дейност преподаването е фрагментирано, докато в Акатамус – всичко се събира в едно, заяви Радославов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Има приемни изпити в един кръг - на 23 и 24 август.

„Целта на изпита е само да открие дали има някакъв зачатък на талант в това дете.- Същото е и с пеенето“.

За желаещите да се явят на изпитите по актьорско майсторство е необходимо изпълнение на 2 текста – проза и стихотворение, предварително избрани, заснети и изпратени от кандидата. За бъдещите музиканти -  изпълнение на две песни по избор, от които една от български композитор.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени