Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Иван Шишков: Предложихме мерки за по-бързо въвеждане на интерконектора в експлоатация

Арх. Иван Шишков
Снимка: БГНЕС
Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител и го разбра, когато го поканихме на работна среща и предложихме решения, за да може да се ускори въвеждането в експоатация.

Това каза за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков и обясни решенията:

"Предложихме да разделим обекта на два етапа. Първият етап да бъде тази част, която е свързана не само с експлоатацията, но и със сигурността на експлоатирането на газовата връзка. Във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експлоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време. За съжаление, има все още и малко други недовършени работи, с които колегите от противопожарната служба са се занимавали месеци назад. Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с различните дружества и различните институции, с които строителят е водил разговори, така че да може да се съкрати още повече времето".

Все още не е представен график за завършването на обекта. Това е и една от причините за днешната министерска проверка на място. 

"Оставили са списък с недовършените работи. Разбрахме се категорично, че ще го разделим на два етапа. Ще имат непрекъсната подкрепа - проверки всеки ден от местните структури на ДНСК и от противопожарната служба. Днес, когато отидем на място и проверим всичко, което са ни представили като недовършени работи, ще имаме доста по-голяма яснота. До края на днешния ден имат ангажимент да представят и графика.

"Другото, което сме се разбрали е, че надзорът на обекта ще започне да представя нужните документи за въвеждане в експоатация“, обясни Шишков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Така всички протоколи ще бъдат проверени преди да бъде формирана Държавната приемателна комисия и няма да се губи административно време за въвеждане на обекта в експлоатация.

„Цялата администрация ще помага 100%“, категоричен е той. Сред нещата, които остават за втория етап, е изграждането на два пътя, които първоначално ще бъдат само чакълирани, а после - доизградени. Газовата връзка ще е готова за началото на отоплителния сезон, ако всичко, което реално е било извършено всичко, което строителите са заявили, категоричен е Шишков: 

"Надявам се след днес да съм още по-спокоен". 

"Зимно почистване ще има! Ако фирмите нямат голям интерес или се стигне до обжалване, имаме и трети вариант - зимното почистване е въпрос на национална сигурност".

За поддържката ще бъда използвана съкратената процедура в ЗОП:

"Колегите го подготвят. До средата на месеца трябва да бъдат готови, за да може в 15-дневен срок да се съберат офертите и се надявам да се сключат по най-бързия начин договорите, за да можем да осигурим зимното почистване. Призовал съм строителните фирми за изключително държавническо отношение по въпроса - да участват активно. Те искаха от нас - МРРБ - по-големи аванси, за да може да си закупят материали. Вчера съм наредил на колегите, които ме увериха, че вече приключват с документацията, да сложат клаузи, в които да има аванси за фирмите, за да могат да си подсигурят материалите". 

Големият проблем между държавата и строителите е в начина на възлагане на договорите от 2018-а, категоричен е Шишков. Заради това ремонтите не само са превишили стойността, а на практика са излезли и извън обхвата на договорите:

"Разбрах, че на тях не им е плащано от големите инфраструктурни обекти в рамките на тези седем месеца - "Хемус" 1, 2 и 3 и пътя "Видин - Ботевград". Затова ще направим всичко възможно парите, които ми се дължат по тези пътища, разбира се като се приспаднат авансите, да намерим възможност да им бъдат платени. Това ще е глътка въздух за тях. Те ще си получат, доколкото разбирам от тях, пари за изработен труд и то безспорен. Вчера съм разпоредил да се търсят варианти за прехвърляне на парите от АПИ. В АПИ има пари, само че, доколкото разбирам, по пера, които така или иначе няма да могат да бъдат използвани".

На срещата с представители на общините утре в 14 ч. министърът очаква да получи изготвена методика за индексация по техните договори за общински пътища и ВиК-а инфраструктура.  Предвидените в бюджета за тази година средства са около 420 млн. лв, но: 

"С общините има 4 списъка - два от нашето министерство, един от Министерство на финансите и един от бившия министър-председател. Големият проблем е по кой ще бъде финансирането. Затова искам да чуя първо мнението на Сдружението на общините, за да можем да направим едно справедливо финансиране на общините". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна