Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Ватева: Има пандемия от фалшиви новини

Снимка: pixabay.com

Всеки един от нас ежедневно попада на фалшиви новини. Някои от тях оставят трайни следи в живота ни. Можем ли да се справим с това явление и как да го направим успешно?

На този въпрос търси отговор плевенска неправителствена организация чрез европейски международен проект.

Иванка Ватева е с дългогодишен журналистически опит. Сега работи по различни европейски проекти. Фалшивите новини са една от темите на дебатите на последния, в който работи с партньори от други страни. Фокусът е върху случилото се с хората по света, свързано с Covid-19 и отражението върху живота ни.

"Убедена съм, че фалшивите новини убиват. Ниското доверие в институциите е причина за тежестта на фалшивите новини по време на пандемия. Българинът е скептик, не признава авторитети, лековерно се доверява на неща, без да ги проверява... Трябва да се започне работа с най-младите и да се възпитават в любов към четенето. Така ще се научат да намират истината, да търсят повече информация. Дезинформацията не е друга гледна точка. Има пандемия от фалшиви новини. Те залагат на сензационни заглавия, доза истина, оплетена в лъжи".

Фалшивите новини и справянето с това явление са на вниманието на Европейския парламент. По време на юлската сесия в Страсбург българският евродепутат Андрей Ковачев каза:

"За първи път Европейския съюз прие два законодателни акта, които регулират глобалната мрежа. Това е пионерска работа – да успеем да запазим демократичните ценности и да се опазим от зловредни влияния".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна