Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тутраканска община с нов герб

Аурел Стоянов и д-р Димитър Стефанов
Снимка: Незабравка Кирова

Тутраканска община ще сменя герба си. Идеята е на кметът д-р Димитър Стефанов и вече е в ход реализацията ѝ. Новият герб ще показва всичко, което е съществено за града и Общината – преплитайки в него минало, настояще и бъдеще. Според д-р Димитър Стефанов много български общини трябва да преразгледат настоящите си символи заради промените в съвремието ни.

През изтеклата седмица Тутракан беше домакин на пленер, събрал художници от цялата страна, които подложиха на обсъждане предложенията до момента за това какви елементи да съдържа новият герб – крепостта Трансмариска, Кръста за храброст от 1916 година и лодката  - символ не само на рибарите, изкарвали си прехраната на реката, но и на лодкостроенето.


Основните параметри и изисквания – какво трябва да съдържа един герб са много важни, коментира художникът Янко Янев, преподавател във Великотърновския университет.

Направените до момента три варианта на новия тутракански герб са дело на Йордан Йорданов, също преподавател във университета в Старата столица, като за него тутраканският художник и учител по рисуване Аурел Стоянов казва, че е млад, амбициозен и че е сигурен, че ще направи най-добрия герб на Тутракан.

Предстоят обществено обсъждане и решение на Общинския съвет.

Но промените във визията и символиката не свършват до тук. Родената в Тутракан Симона Йорданова, студентка във Великотърновския университет, избра фасадата на кметството за своята дипломна работа – стенопис. Рисунката е правена в продължение на пет седмици.


Промяна вече търпи и първият етаж на общинската администрация в крайдунавския град. Големите прозорци на сградата се превръщат във витражи също с помощта на студенти във Великотърновския университет.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

снимки: Незабравка Кирова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна