Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От НДК до Черни връх с “Vitosha Run“ 2022

Снимка: БГНЕС

На 28 август 2022 г., Сдружение „Маратон“ организира състезание по планинско бягане „Vitosha Run“ 2022. „Веригата Пет планини“ на Сдружението тази година се фокусира само върху планинското бягане, като приветстват бегачи с разнообразни състезателни профили. 

Датата за трасето от София до Черни връх за поредна година не е избрана случайно. Именно на този ден през 1895 година, Алеко Константинов организира 300 души в такова предизвикателство от София до Черни връх. На същия ден отбелязваме и празника на туризма, каза в предаването „Радиокафе“ Петър Панков - председател на спортен клуб „Маратон“.

„Трасето е дълго 18 км, денивелация положителна - 1700 м. Идеята ни е да промотираме изкачването до върха на планината от центъра на града и това правим от много години с нашата „Верига пет планини“, която показва как може от центъра на града да се изкачиш до върха на една от най-високите планини в България, без да ползваш никакви транспортни средства. Това са от Самоков до връх Мусала, от Банско до в. Вихрен, от Калофер до в. Ботев, от Кюстендил до в. Руен и черешката на тортата – от НДК до Черни връх“, каза Панков.

Той добави, че в състезанието участват хора с различни квалификации, между тях и най-добрите бегачи на страната. До момента заявка за участие са дали 114 души, но се очаква в следващите дни бегачите да станат около 250 души. Организирани са подкрепителни пунктове по трасето, както и транспорт за връщане, каза Петър Панков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна