Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК в Бургас трябва да предложи по-ниска цена на водата от сегашната 4,39 лв. за кубик

Снимка: Даниела Костадинова

Бургаското ВиК дружество трябва да предложи нов инвестиционен план с по-ниска цена на водата. Това решение беше прието на извънредно заседание на ВиК асоциацията в областта.

Дружеството ВиК ще изготви нов бизнес-план, в който ще трябва да предложи корекция в цената на кубик вода, която в момента е повишена на 4 лева 39 стотинки.

Възможно ли е това?

"Аз така или иначе ще предложа инвестиционните намерения, ще предложа и всички разходи на В К. Те ще решат на следващото заседание. От инвестиционната програма европейските проекти не могат да отпаднат. Някои от другите проекти по улици, които сме правили с тях, ще ги преценим", обясни изпълнителният директор на дружеството Ганчо Тенев. 

Междувременно кметове поискаха да се закрие ВиК асоциацията или общините да станат акционери във ВиК дружествата, за да могат да участват в управлението им.

Кметовете на Поморие и Бургас - Иван Алексиев и Димитър Николов коментираха:

"Колко е елементарно! Една промяна в Закона за водите. Тази асоциация е безсмислена. Нас никой не ни брои за живи, защото имаме някакви си четири процента. Ние сме гуменият печат на ВиК да си узаконява глупостите, които прави".

"По отношение на калкулиране, формиране на цена, ценова политика, стратегия, маркетинг и всякакви други дейности, ние не участваме".

Новият бизнес план на дружеството "ВиК-Бургас" ще бъде готов до 5 септември, но промяна в цената на кубик вода заради процедури няма да е възможна до края на годината.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна