Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Допълнителна еднократна помощ за семейства с деца

В Ларнака, Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър одобри допълнителна еднократна помощ за семейства с деца от 4 до 18 години, която да поеме част от разходите им за новата учебна година.

Решението е част от мерките за подпомагане на уязвимите групи от населението, домакинствата и децата за справяне с инфлационния натиск. От Кипър предава кореспондентът ни Бранислава Бобанац.

Финансовата помощ "Отново на училище" се отпуска на семействата, които са регистрирани и получават детски надбавки. Сумата е от 50 до 80 евро, като размерът на плащането зависи от доходите и броя на членовете на домакинството, съобщи заместник-министърът на социалните грижи Анастасия Антуси.

Близо 34 000 семейства с над 54 000 деца ще се възползват от новото подпомагане, каза тя.

Сумата ще бъде изплатена на родителите до края на септември автоматично, без да се кандидатства за нея.

Новата програма за допълнителна еднократна помощ за децата от 4 до 18-годишна възраст се явява продължение на действащия от началото на септември план за субсидиране на разходите за деца до 4-годишна възраст в яслите и детските градини, посочи Анастасия Антуси.

До днес за включване в нея са подадени почти 350 заявления от детски заведения и над 2500 заявления от родители, съобщиха от социалното министерство. Максималната сума по нея е от 100 до 350 евро на месец за всяко дете до 4-годишна възраст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна