Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газовите находища в зоните на Кипър - на фокус по време на "Източносредиземноморския газов форум" в Никозия

Кипърски офшорни газови находища
Снимка: newmedenergy.com

Разработването на газовите находища в кипърската изключителна икономическа зона е общ европейски интерес, заяви кипърският енергиен министър Наташа Пилиду. Ускоряването на този процес ще се обсъжда по време на посещението на европейския комисар по енергетиката Кадри Симсън и на конференция на "Източносредиземноморския газов форум в Никозия", съобщи тя.

Кипър може да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на Европа чрез откритията на газ в офшорната му зона, към което европейските енергийни министри проявяват силен интерес, каза още кипърският енергиен министър Наташа Пилиду.

Присъствието на големи петролни компании край острова може да се използва "за създаването на устойчив регионален енергиен пазар, снабдяващ ЕС с газ в близко бъдеще и с водород в дългосрочен план", посочи тя.

Възможното ускоряване на развитието на газовите находища в района на Кипър с по-бързи стъпки от предвиденото ще е акцент по време на посещението на европейския комисар по енергетиката Кадри Симсън в Никозия, която ще участва в конференция на "Източносредиземноморския газов форум".

Кипър в момента е ротационен председател на тази регионална междуправителствена организация, чиито учредители са 7 страни от Европа и Близкия изток.

Ролята на Кипър като ключов стратегически партньор и сътрудничеството с трети държави за диверсификация на европейския енергиен микс подчерта и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола при посещението си в Никозия в петък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна