Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай призова за диалог

Снимка: Уикипедия

Примирие чрез диалог и консултации - така реагира на новината за руската мобилизация основния съюзник на Москва. От китайското външно министерство призоваха страните в украинския конфликт да намерят "решение, което адресира притесненията за сигурността" на всяка от тях.

Частичната руска мобилизация беше обявена от Владимир Путин седмица след прекия му разговор с китайския му колега Си Дзинпин. Двете страни потвърдиха стратегическото си партньорство, но след срещата Путин призна за китайски притеснения относно конфликта в Украйна, които Русия ще адресира.

След като днес лидерът в Кремъл обяви, че страната му ще ползва всички налични средства за защита на руската територия, днес от Пекин призоваха за диалог. А позиция на държавния официоз "Глобал таймс" съдържа призив за "аварийна спирачка" на кризата в Украйна, докато мащабът на войната все още я позволява.

"Нужни са примирие и преговори вместо все по-ожесточено противопоставяне между Русия и НАТО. Моля, не забравяйте, че няма да има абсолютен победител или губещ във военен конфликт между ядрени сили", гласи още статията в държавния вестник.

Руската агенция "Новости" предаде призив за на Си Дзинпин към китайските военни да се съсредоточат в подоготовката за участие в бойни действия. Той е бил отправен в контекста на семинар за националната отбрана, засягащ основно модернизацията на китайските въоръжени сили.

Същевременно след месеци на военни  учения около острова, от Пекин дойде и съобщение, че Китай цели мирно обединение с Тайван. Говорител на специалната служба по въпросите на Тайван заяви, че обединението е неизбежно. От Тайпе отговориха, че не приемат никакво вмешателство в решение, което трябва да се вземе от жителите на самия остров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени