Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По линия на Министерството на иновациите ще бъдат отворени програми за 600 млн. лева по ПВУ до края на годината

Красимир Якимов: Намалените заплати в ББР не са просто наказание, това е "Слаб 2"

"Одитът на Сметната палата в ББР не е по инициатива на Министерството на иновациите"

2
Българска банка за развитие
Снимка: Ани Петрова

"Само по линия на Министерството на иновациите и растежа в рамките на 2022 г. предстои да бъдат отворени програми за 600 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Преди броени дни беше затворена първата процедура с бюджет 260 млн. лева. Много предприятия кандидатстваха, сега предстои да бъдат разгледани проектите и да получат финансиране".

Това заяви пред БНР Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа.


В предаването "Неделя 150" той коментира намаляването на заплатите на експерти от Надзорния съвет в ББР:

"Това е не просто наказание, това е "Слаб 2". ... Открихме, че изпълнението на бюджета към момента е катастрофално. При заложени 342 млн. лева са раздадени (кредити) около 65 млн. лева. Този обем е бил намален в последствие и за периода септември - декември той е намален от 170 млн. лв. на 87, но независимо от това и тази цел не е била постигната". 

Якимов обясни, че при уставен таван от 5 млн. лева за кредит, в момента средният размер на кредит е 350 хиляди лева, при заложената цел, това би означавало 4 нови кредита на ден:

"С този капацитет на банката, без клонова мрежа и с ограничен човешки ресурс е по-скоро въпрос на научна фантастика. Това беше причината да наложим тази мярка".

Има проблеми със стратегията на ББР, посочи той и обяви, че от Министерството планират да укрепят капацитета ѝ като добавят към настоящите членове на Надзорния съвет нови членове.

Красимир Якимов съобщи, че започващият одит на Сметната палата в ББР ще продължи около 2 месеца и подчерта, че това е планов одит, а не е по инициатива на Министерството на иновациите и растежа.

Интервюто на Явор Стаматов с Красимир Якимов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия