Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само в първата година на пандемията депресиите са скочили с 25%. НЗОК не заплаща консултация с психиатър

Детските психиатри у нас са само 22-ма. България е държавата в Европа с най-малък процент реимбурсация на антидепресантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депресивните разстройства ще се превърнат в причина №1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 г., е прогнозирала СЗО през 2008 г.

"Депресията е победима. За съжаление с пандемията много се увеличиха депресивните разстройства. По последни данни първата година от Covid епидемията са се увеличили с 25%, за втората година все още се правят анализи", посочи в интервю за БНР Елена Цонева-Папуджиева, създател на портал на пациента и модератор на форума "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности", който се провежда днес. Сред някои от участниците са д-р Цветеслава Гълъбова и акад. Дроздстой Стоянов.

На форума ще бъде представен барометър на депресията – изследване на 10 експертни екипа от Централна и Източна Европа и Прибалтика.

"Данните са много стряскащи. В България е много малък броят на лекари психиатри, които са изцяло на частна практика – само 1% от всички психиатри. Здравната каса не заплаща консултации с психиатри. Всички психологически услуги в България са изцяло частни и всеки, който има нужда от психологическа помощ, е принуден да заплаща между 15 и 60 евро на посещение. Огромна сума, особено за хора, които страдат от рецидивни депресивни разстройства или биполярни ефективни разстройства, да не говорим за шизофрениите и много тежки диагнози", коментира Папуджиева в предаването "Преди всички".

Детските психиатри в България са само 22-ма, уточни тя.

Ние сме единствената държава в Европа с най-малък процент реимбурсация на антидепресантите, отбеляза Елена Цонева-Папуджиева.

"Стигмата продължава да е много сериозна, много тежка. Нямаме навика да потърсим помощ, да не ни е срам, съответно така да бъде измислена самата система, че хората, които имат психични проблеми или са минали през тежки депресии, да бъдат приемани, за тях да има друг тип работа, човек да бъде наистина изцяло излекуван."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.