Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Презентации, лекции и изложби в Европейската нощ на учените на 30 септември

Снимка: Радио София

На 30 септември 2022 г. предстои поредното издание на инициативата „Европейска нощ на учените“. В София се включват различни музеи и институти. Част от събитията са разположени в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, на пл. „Независимост“ №1, подкуполното пространство на Ларгото.

Предвидени са „Кабинети по любопитство“ за деца, дискусионни клубове, Европейски щанд, демонстрации и лекции.

В „Европейска нощ на учените“ се включва и Националния природонаучен музей към БАН. От 17.00 до 21.30 часа ще има шест презентации на всички етажи на музея, каза в предаването „Радиокафе“ Силвия Тошева – връзки с обществеността в музея.

„Всеки, който посети музея ще може да разгледа поне три презентации, които се случват една след друга, отделно може да разгледа музея, разбира се. Дали сме тази година възможност на колегите от Института по биоразнообразие, които за първа година се включват като равноправен партньор в проекта, да представят повече от своите изследователи“, разказа Тошева.

Тя допълни, че в музея може да се види временна изложба, посветена на зората на човечеството, както и изложба, посветена на годината на минералогията.

„Нашата минералогична колекция навършва 120 години и това е повод да покажем как тя е възникнала, какво е имало в началото и докъде сме стигнали днес“, добави Силвия Тошева.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН ще се представи на три от етажите на музея.

„На първия етаж, наши колеги, които са ходили в Антарктида, ще представят своите изследвания, ще имаме презентация в зала „Риби“. На третия етаж, в зала „Бозайници“ ще бъда аз, с един мой колега, ще представим дребните бозайници в България. Те са около 40 вида у нас. Колегата ще разкаже за едрите бозайници, като мечката. Това е може би, единственият човек у нас, който улавя мечки живи и ги мести от едно място на друго. Всички проблемни мечки са минали през него“, разказа гл. ас. д-р Йордан Кошев от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН.

Той добави, че посетителите ще имат възможност да видят пушка за упойване на мечка и фотокапани, с които се заснемат мечките в бърлогите.

В зала „Насекоми“ ще има две презентации.

Силвия Тошева каза още, че децата са основните посетители на музея. Тя допълни, че Националният природонаучен музей е създател и на мобилно приложение, в което всеки може да изпрати любопитни находки, на които е попаднал в природата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна